Zdrowa dieta może Cut ryzyko Nadciśnienie Po Cukrzyca ciężarnych

Kobiety z cukrzycą ciążową, które przystąpiły do ​​zdrowej diety miał 20% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego w późniejszym okresie życia, wynika z danych opublikowanych w nadciśnieniu tętniczym.

Naukowcy przeanalizowali 3818 kobiet z wywiadem cukrzycy ciążowej uczestniczących w Nurses ‚Health Study II w ramach trwającej cukrzycy dla kobiet Health Study. Kobiety te były następnie od 1989 do 2011 roku naukowcy zidentyfikowali padające nadciśnienie poprzez własny podawać kwestionariuszy, które zostały zatwierdzone przez medycznego przeglądu zapisów.

obliczane również wyniki przywierania do alternatywnego Główna Zdrowe odżywianie 2010 (HEI), alternatywnym diety śródziemnomorskiej, a dietetyczna Approaches to Stop Hypertension (DASH) diety dla każdego uczestnika. Podobieństwa między dietach to jedzenie owoców i warzyw, ryby, rośliny strączkowe i pełnoziarniste jednocześnie zmniejszając czerwone mięso, sól i przetworzonego mięsa.

Podczas średnio 18,5 lat obserwacji u 1069 kobiet opracowane nadciśnienia. Po skorygowaniu o palenie, poziom aktywności fizycznej, rasę / pochodzenie etniczne, doustnej antykoncepcji, wywiadem rodzinnym w kierunku nadciśnienia tętniczego i masy, naukowcy zaobserwowali znaczące skojarzenia odwrotnych pomiędzy alternatywnymi uczelni, alternatywne diety śródziemnomorskiej, a dieta DASH wyniki i ryzyko nadciśnienia. Współczynnik ryzyka (HRS) dla najwyższego kwartyla vs najniższych były 0,76 (95% CI, 0.61-0.94), 0,70 (95% CI, 0.56-0.88) oraz 0,72 (95% CI, 0.58-0.90), odpowiednio.

Naukowcy zauważyli również, że kobiety z większym przestrzeganie zdrowej diety były mniej narażone na palaczy i konsumpcji tłuszczów trans i były bardziej prawdopodobne jest umiarkowanie pijące alkohol, jeść więcej błonnika zbóż i być aktywnym fizycznie.

„Nasze wcześniejsze badania wykazały, że cukrzyca w ciąży zwiększone ryzyko kobiety rozwoju nadciśnienia tętniczego, a nawet 16 lat po porodzie” Cuilin Zhang, MD, PhD, starszy autor badania i starszy badacz z Narodowego Instytutu Eunice Kennedy Shriver Zdrowia Dziecka i ludzkich rozwój w Rockville, Maryland, powiedział w komunikacie prasowym. „Nasze obecne badania pokazują, że zdrowa dieta, która została udowodniona, aby zmniejszyć ryzyko wysokiego ciśnienia tętniczego w populacji ogólnej, wydaje się być równie skuteczne w zmniejszaniu ryzyka w tej grupie kobiet wysokiego ryzyka”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *