Jak ryzykiem owoce i alkohol wpływ raka piersi

Owoce i warzywa są ważnym źródłem błonnika, witamin i innych substancji biologicznie czynnych, które są przemyślane, aby zapewnić ochronę przed rakiem piersi.

Jednak brak jest jednoznacznych dowodów, a większość wcześniejszych badań koncentruje się na konsumpcji owoców i warzyw, począwszy od wieku średniego lat. W tym czasie, tkanki piersi, nie mogą być na tyle podatne na czynniki rakotwórcze.

Naukowcy pod kierownictwem Maryam S. Farvid Zakładu Żywienia, Harvard T.H Chan School of Public Health w Bostonie, chciał zbadać, jak jedzenie owoców i warzyw w tych młodzieńczych lat mogą wpłynąć ryzyko raka piersi w późniejszym życiu.

Naukowcy wykorzystali dane z badań, które następnie 90.000 pielęgniarek ponad 20 lat. Pielęgniarki zgłosił swoje nawyki żywieniowe w okresie wczesnej dorosłości, a połowa z nich nie odnotowano również swoją zwykłą dietę w okresie dojrzewania.

Wysoka konsumpcja owoców i warzyw uznano do 2.9 porcji dziennie, w porównaniu z niskim zużyciem 0,5 porcji. Do 2013 roku, 3,235 kobiet otrzymało diagnozę inwazyjnego raka piersi, a 1347 z nich zakończyły kwestionariusz dotyczący ich diety, podczas gdy były one 13-18 lat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *