Zdrowa dieta może obniżyć wysokie ciśnienie krwi

Kłucie do zdrowej diety w latach po ciąży może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u kobiet, które miały cukrzycę (cukrzyca ciężarnych) związanych z ciążą, według badań przeprowadzonych przez naukowców z Narodowego Instytutu Zdrowia i innych instytucji. Badanie zostało opublikowane w nadciśnieniu tętniczym.

„Nasze badanie sugeruje, że kobiety, które przeszły cukrzycę ciążową rzeczywiście mogą korzystać z diety bogatej w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste i uboga w czerwone i przetworzone mięso”, powiedział badaniu za główny autor, Cuilin Zhang, MD, Ph.D. , starszy badacz w epidemiologii Oddziału Eunice Kennedy Shriver National Institute NIH za Zdrowia dziecka i Rozwoju Człowieka (NICHD).

Fundusze na badania również przekazanych przez Narodowy Instytut NIH w cukrzycy i układ trawienny i Chorób Nerek i National Cancer Institute.

W rzeczywistości, zdrowa dieta była związana z niższym ryzykiem wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi nawet u otyłych kobiet. Otyłość jest czynnikiem ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego. Ale otyłych kobiet w badaniu, którzy przestrzegać zdrowej diety miały niższe ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, w porównaniu do kobiet otyłych, którzy nie.

Około 5 procent kobiet ciężarnych w Stanach Zjednoczonych rozwija się cukrzyca ciężarnych, mimo że nie cukrzycę przed zajściem w ciążę. Wyniki w stan wysokiego poziomu cukru we krwi, co może zwiększać ryzyko przedwczesnego porodu i większe niż przeciętne dziecko, co może spowodować problemy podczas porodu. Dla większości kobiet z chorobą, poziom cukru we krwi, powrót do stanu normalnego po urodzeniu. Jednak w późniejszym okresie życia, kobiety, które przeszły cukrzycę ciążową są w większym stopniu narażone na cukrzycę typu 2 i nadciśnienie tętnicze.

Obecne badanie jest pierwszym, aby pokazać, że przyjęcie zdrowej diety – znany, aby zmniejszyć ryzyko wysokiego ciśnienia krwi wśród ogółu ludności – także zmniejsza ryzyko u kobiet z cukrzycą ciążową wcześniejszych. We wcześniejszym badaniu, dr Zhang i jej współpracownicy poinformował, że zdrowa dieta po cukrzycy ciążowej zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *