American Heart Association informuje Zdrowa dieta może zmniejszyć ryzyko ciśnienia tętniczego u kobiet w ciąży, cukrzycy

„Nasze wcześniejsze badania wykazały, że cukrzyca w ciąży zwiększone ryzyko kobiety rozwoju nadciśnienia tętniczego, a nawet 16 lat po urodzeniu”, powiedział Cuilin Zhang, MD, Ph.D., starszy autor badania i starszy badacz z Narodowego Instytutu Eunice Kennedy Shriver z Zdrowia Dziecka i Rozwoju Ludzkiego w Rockville, Maryland. „Nasze obecne badania pokazują, że zdrowa dieta, która została udowodniona, aby zmniejszyć ryzyko wysokiego ciśnienia tętniczego w populacji ogólnej, wydaje się być równie skuteczne w zmniejszaniu ryzyka w tej grupie wysokiego ryzyka kobiet.”

Uczestnicy badania wypełniali kwestionariusz na temat ich diety co cztery lata. Naukowcy dopasować odpowiedzi do trzech zdrowych diet jako alternatywa zdrowe odżywianie Index, alternatywą dieta śródziemnomorska i Suplementy podejść to Stop Hypertension (DASH). Trzy diety dzielić ważne podobieństwa: Jeść owoce i warzywa, ryby, rośliny strączkowe i pełnoziarniste jednocześnie zmniejszając czerwone mięso, sól i przetworzonego mięsa.

Wyniki badań zostały dostosowane do wielu czynników, które mogłyby wyników tendencyjności, łącznie z paleniem tytoniu, poziom aktywności fizycznej, rasę / pochodzenie etniczne, doustnych środków antykoncepcyjnych, wywiadem rodzinnym w kierunku nadciśnienia tętniczego i masy ciała. Kobiety z większym przestrzeganie zdrowej diety były mniej narażone na bieżące palaczy i bardziej prawdopodobne jest umiarkowanie pijące alkohol, jeść więcej błonnika zbóż, być bardziej aktywny fizycznie i mniej skłonni do spożywania tłuszczów trans.

Dolna przyrost masy ciała wydaje się przyczyniać do jednych z mniejszym ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego u kobiet w zdrowej diety, ale zdrowa dieta, niezależnie od zysku lub straty wagi, wciąż zapewniała ochronę przed wysokim ciśnieniem krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *